Qəhvə dənələrindən hazırlanan təbii içkinin bir çox biliciləri bilirlər ki, üyüdülmüş dadın keyfiyyəti və hazırlanması maşının funksiyaları ilə müəyyən edilir. Buna görə aromatik qəhvə dəmləmək hər kəsin mənimsəyə biləcəyi bir sənətdir. Bu prosesdə əsas məsələ keyfiyyətli taxıl və hazırlamaq üçün uyğun texnika seçməkdir. Bunu üçün bir qəhvə maşınının qəhvədəmləyəndən nə ilə fərqləndiyini anlamaq lazımdır.
Ətirli qəhvə içkisi hazırlamaq üçün müxtəlif mətbəx əşyaları və avadanlıqlardan istifadə olunur. Çox vaxt bu qəhvədəmləyən və ya qəhvə maşınıdır. Qəhvə maşını ilə qəhvədəmləyənin arasında hansı fərqlərin olduğunu anlamaqdan əvvəl onların tərifini və əsas texniki xüsusiyyətlərini nəzərdən keçirin.
Qəhvə maşını işi avtomatik olaraq yerinə yetirən bir qəhvə dəmləyən maşındır. Cihaz 15 növə qədər içki hazırlaya bilir.
Qəhvədəmləyən, insanın iştirakını özündə cəmləşdirən bir qəhvə hazırlayan mətbəx cihazıdır. Cihaz növündən asılı olaraq espresso, kapuçino, amerikano və ya latte hazırlaya bilir.
Cihazın düzgün seçilməsi gözləntilərdən və qarşıya qoyulan hədəflərdən asılı olduğundan, cədvəldə qəhvədəmləyən ilə qəhvə maşınları arasındakı əsas fərqləri nəzərdən keçiririk.
Qəhvədəmləyən | Qəhvə maşını | |
---|---|---|
Qiymət | əlverişli qiymət | orta и yüksək |
Ölçü | balaca və ya orta | böyük |
Xüsusiyyətlər | üyüdülmüş qəhvə tozu istifadə olunur | üyüdülmüş istifadə olunur yaxud özü üyüdür |
İdarəetmə | əl ilə və ya yarıavtomat | yarıavtomat və ya avtomat |
Reseptlər | 1-2 | 2-dən çox |
Müqayisəli cədvəl qəhvə istehsalçısının qiymətinin qəhvə maşınından xeyli az olduğunu göstərir. Hər hansı bir qəhvə maşını bahalı bir qəhvədəmləyəndən daha bahadır. Həm də sonuncuda içki növlərində daha məhdud olduğuna da fikir verin. Qəhvə maşınları reseptləri yaddaşda saxlamaq və müxtəlif parametrlər təyin etmək qabiliyyətinə də malikdir.
Qəhvə maşınının iş prinsipi buxarın üyüdülmüş paxlalardan keçirməsindən ibarətdir, qəhvədəmləyici isə içkini bişirir, xırdalanmış qəhvədən suyu buraxaraq.
Qəhvə maşınının aparatı elə şəkildə hazırlanıb ki, qəhvə dənələrini sərbəst şəkildə üyüdür və yaranan tozu xüsusi bir bölməyə tökür. Cihazın bütün modellərinin tipik sxemi aşağıdakı elementlərdən ibarətdir:
Qəhvə maşınının işləmə prinsipi bir neçə mərhələdən ibarətdir:
İşin sonunda rezervuar öz-özünə yuyulur. Əlavə olaraq cihazı mütəmadi olaraq təmizləmək lazımdır.
Hər zövq üçün qəhvə hazırlayıcıların bir çox müxtəlif növləri var. Əsas olanları seçək:
Qəhvədəmləyənin damcılı növü möhkəm amerikanonun həvəskarları arasında ən məşhurlardan biridir. Bu tip sadə bir quruluşa və fəaliyyət prinsipinə malikdir. Qəhvə xüsusi bir filtrdə və ya qıfda hazırlanır. Ayrı bir konteynerdə isə su qaynayır.
Damcılı qəhvə hazırlayıcılarında perkolyasiyası metodundan istifadə edərək, mükəmməl Amerikano hazırlanır. Hazırlıq prosesində su üyüdülmüş qəhvəylə filtrdən keçir və damcıyla xüsusi kolbaya süzülür. İçkini hazırlamaq üçün qabı suyla doldurmaq, filtrə qəhvəni tökmək, qapağı örtmək və aparatı daxil etmək kifayətdir. Su 90 ° C-yə qədər qızır və yüksəlməyə başlayır, sonra tozdan keçir və fincana süzülür.
Geyser tipi buxar təzyiqi ilə işləyir. Bir konteynerə su, digərinə isə üyüdülmüş məhsul yığılır. Mətbəx sobasında ənənəvi geyser növü istifadə olunur, elektrikli olanlar şəbəkədən işləyir və avtomatik olaraq söndürülə bilir. Qızdırıldıqda, alt bölmədən gələn su filtrdən keçir və dənələrin ətri və dadı ilə qarışır. Nəticədə, üst qabda ətirli bir içki meydana gəlir.
Geyser modelləri sabit hissələrlə müəyyən edilmiş məhsul həcmi üçün nəzərdə tutulmuşdur. Çox vaxt onlar keramika, alüminium və ya paslanmayan poladdan hazırlanır. Sonuncu ən etibarlı hesab olunur. Davamlıdır və onları qabyuyan maşında yumaq olar. Alüminium modellərini seçsəniz, ilk növbədə divarlar qəhvə yağları ilə örtülənə qədər metal bir dad verə bilərlər.
Geyser qəhvə maşınında içkini düzgün hazırlamaq üçün bir neçə hərəkət etmək lazımdır:
Elektrik turkuları şəbəkəyə qoşulmuş altlıq kimi görünür, üzərində isə sapı olan bir fincan var. Yolda və ya tətildə özünüzlə götürə bildiyiniz üçün yığcam və rahatdır. İşləmə prinsipi klassik türkalara bənzəyir. Qəhvə, ədviyyat və şəkər bir stəkana əlavə olunur, sonra üzərinə su süzülür. Cihazın istiləşməsi aşağıda baş verir. Yuxarıda həcmi və temperatur sensorlar yerləşir.
Frenç press-əl basması ilə filtrli şüşə çaydandır. Fincan istiyə davamlı şüşədən hazırlanır. Qapaq qəhvə tozunun sıxılması üçün xüsusi bir çuxur ilə təchiz edilmişdir. Frenç press qəhvənin münasib qiyməti, sadə xidməti və gücünü, temperaturunu, dadını və miqdarını müstəqil tənzimləmək imkanı sayəsində məşhurdur.
Bu gün qəhvə maşınları bazarında öz üstünlükləri və mənfi cəhətləri olan qəhvə maşınları bir neçə əsas növləri var. 5 əsas növlərini nəzərdən keçirək:
Paketli və ya porsiyon modellər paketli qəhvə qablarında işləyir. Bu, adam başına içki dozası olan bir tablet şəklində üyüdülmüş və sıxılmış qəhvənin adıdır. Qəhvə maşınının işləmə prinsipi olduqca sadədir: buxar qabdan yüksək təzyiq altında hərəkət edir və içki stəkana tökülür. Dəmləmə prosesi də aydındır: buxar paket vasitəsilə yüksək təzyiq altında hərəkət edir və içki fincana süzülür. Bişirmə prosesi də başa düşüləndir: paketlər bölməyə yüklənir, parametrlər təyin olunur və yarım dəqiqə ərzində ətirli qəhvə əldə edilir.
Borulu modellərdə konusa basılmış üyüdülmüş qəhvədən içki hazırlayır. Bir dəfəyə 2 espresso edəbilərsiniz. Espresso maşınının necə işlədiyini anlamaq vacibdir, çünki içkinin dadı ondan asılıdır. Məsələn, espressonun ətri və acılığı preslənmiş xammalın keyfiyyətindən asılıdır.
Avtomat qəhvə maşınları tam avtomatlaşdırılmış aparatlardır. Onlar latte, kapuçino və digər qəhvə içkilərinin hazırlanması üçün əlavə opsiyalarla təchiz oluna bilərlər. Yalnız sərtlik və xidmət seçmək kifayətdir, qalanı isə maşın edəcəkdir.
Espresso-kombaynlar quraşdırılmış qəhvəüyüdücü ilə qəhvə içkilərinin bişirməsi üçün peşəkar texnikadır. Belə cihazı seçərkən keramik jernlərlə olan modellərə diqqət yetirin. Onlar hazır məhsulun dadını korlamazlar.
Kapsullu qəhvə maşını имеет filtrlərə və əla gücə malikdir. İçkini hazırlamaq üçün kapsulda qəhvəyə ehtiyacınız var. Bu, eyni sərtlik və ləzzətlə hissələr hazırlamağa imkan verir.
Hər növ qəhvə maşınının öz üstünlükləri və çatışmazlıqları var. Onları ətraflı nəzərdən keçirək.
Qəhvə maşınlarının əsas üstünlükləri::
Əsas çatışmazlıqlar yüksək qiymət, böyük ölçü və əməliyyat zamanı səs-küydür.
Qəhvə hazırlayanın əsas üstünlükləri bunlardır:
Qəhvə istehsalçılarının çatışmazlıqları arasında məhdud reseptlər, minimum seçim sayı, əl ilə qurma və istifadə, həmçinin üyüdülmüş qəhvədən istifadə edərkən dadın pisləşməsi (dənənin üyüdülən andan etibarən 15 dəqiqədən çox) var.
Bir qəhvə dəmləmə texnikasını seçərkən bir sıra xüsusiyyətləri və öz istəklərinizi nəzərə almaq tövsiyə olunur. Məşğul insanlar və ya yemək hazırlamaq üçün minimum səy göstərmək istəyənlər üçün qəhvə maşını mütləq düzgün seçimdir. O dolğun və sərt içkilərin həvəskarlarının xoşuna gələcək.
Büdcəli variant axtarır olanlar üçün, qəhvədəmləyən uyğundur. Bundan başqa, o eksperiment və qeyri-standart içkilərin yaradılmasını nəzərdə tutur. Onu özünüzlə bağa, məzuniyyətə və s. yerə götürmək olar. Fərqli dad seçimlərinə sahib bir ailə üçün ən yaxşı seçim olacaqdır.
Maxi.az saytında qəhvə dəmləmək üçün uyğun bir texnika seçə bilərsiniz və bloqda onun əsas xüsusiyyətləri ilə tanış ola bilərsiniz.