Elektrik ətçəkəni — həm evdə, həm də peşəkar mətbəxdə lazımlı bir cihazdır. Cihaz birbaşa təyinatına əlavə olaraq kartof, soğan və digər tərəvəzləri doğrayır, doğramanı həyata keçirə bilər və ev kolbasalarının hazırlanmasında əvəzolunmazdır.
Ən uyğun ət maşınını seçmək istəyirsinizsə, onların növlərini araşdırmaq lazımdır. Qulp ilə işləyən mexaniki versiyalar getdikcə daha az istifadə olunur. Evdar xanım yeni ət maşını almaq qərarına gəldikdə, avtomatik olaraq elektrik cihaz nəzərdə tutulur. Çox praktikdir, çünki çox miqdarda ətin farşa çevrilməsinə minimum vaxt və güc sərf olunur.
3 sinif elektrik ət çəkən maşını mövcuddur:
Məhsullar eləcə də istehsal edildiyi materiala görə fərqlənir: plastik, metal, kombinə edilmiş versiya. Ən populyar metal və plastik hissələrin birləşməsinə malik olanlardır. Aşağı və orta qiymətə olur, yüngül, lakin möhkəmlik baxımdan paslanayan poladdan olanlardan geri qalır. Lakin,şnek məhsulları qida metalından hazırlanmalıdır.
Evdə istifadə üçün hazırlanmış elektrik ət maşınları aşağıdakı xüsusiyyətlərə malikdir: yığcamlıq, universallıq, istifadənin rahatlığı. Bu cür modelləri seçərkən qabların, avadanlıqların gücünə, məhsuldarlığına, maksimum hündürlüyünə və digər vacib parametrlərə diqqət yetirməlisiniz.
Ən yaxşı elektrik ət çəkəninin seçimi zamanı ən vacib meyarlardan biri gücdür:
Qabın maksimal hündürlüyü - korpusun əsasından ət çəkənin başlığına qədər olan məsafədir. Çoxları bu seçim meyarına əhəmiyyət vermir, amma bu vacibdir. Maksimal hündürlük əksər hallarda 12-14 sm arası olur, lakin 16 sm hündürlüyü olan variantlarda vardır. Ət maşını istifadə edərkən, hazır farşın yığılması üçün uyğun qabı tapmaqla bağlı problemlər ortaya çıxır, xüsusən də farş çox olarsa. Buna görə də, qabın sizə uyğun və rahat olan hündürlüyünü əvvəlcədən müəyyən etmək lazımdır.
Məişət elektrik ət çəkəni almazdan əvvəl,lazım olan başlıq sayı ilə müəyyənləşin:
Əlavə funksiyaların sayını da yoxlamalısınız. Ən faydalı olanlar- revers, artıq yüklənmədən qorunma, rezinləşdirilmiş ayaqlar və avtomatik itilənən bıçaqdır. Şnurun uzunluğunu soruşun, ən yaxşı seçim təxminən 1-1.5 m-dir.
İctimai qidalanma müəssisələrində, böyük miqdarda ətin emalı üçün sənaye elektrik ət çəkən maşınlarından istifadə olunur. Bu cihazlar avtomatik və əl tipli xammalın verilməsi ilə növlərə bölünürlər. İlk dəfə olaraq ət xüsusi bir qabdan qəbul kamerasına əl ilə yüklənir. Avtomatik olanlar xüsusi bir bölməyə malikdir və ət avtomatik rejimdə verilir. Kiçik kafelər üçün ilk variant uyğundur, yeməkxanalar, restoranlar üçün ikincisini seçmək daha yaxşıdır.
Məhsuldarlıq baxımından sənaye modelləri ev modellərindən əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. Minimum məhsuldarlıq - dəqiqədə 2 kq-dan, maksimum - dəqiqədə 30 kq-a qədər. Cihazın çəkisi çox yüksək ola bilər, buna görə əvvəlcədən xüsusi bir yeri təchiz edərək, dözəməyə qoyulalıdır.
Ev üçün, plastik və metaldan hazırlanmış, təxminən 1000 Vt gücündə, revers funksiyasına və artıq yüklənmədən qorunan bir modelə baxa bilərsiniz. Professional ət maşınının seçimi, ilk növbədə, işlənmiş məhsulların miqdarından asılıdır. Zəif bir mühərriki yükləmək çox asandır. Kiçik kafedə yüksək əhsuldarlıq tələb olunmur, orta güc kifayət edəcəkdir. Əks təqdirdə, elektrik enerjisi səmərəsiz olaraq işlənəcək.
Bəyəndiyiniz məhsulu almadan öncə, rəylərə, icmallara və konkret seçilmiş model üçün müxtəlif reytinqlərdəki yerlərinə nəzər salın. Bəzən texnikanın bəzi nüansları yalnız işləyərkən görünə bilər.Məsələn, səs-küy səviyyəsi, küt bıçaqlar, səth üzərində sürüşmə. Təcrübəli istifadəçilərin məsləhətləri ideal nisbətə malik olan (qiymət/keyfiyyət)modellərin seçimində müəyyənləşməyə kömək edəcək.