Hər gün zənginizi  
gözləyirik 
9:00 - 21:00
Hər gün zənginizi gözləyirik
Müqayisә
Müqayisә etmәk üçün mәhsul yoxdur

Müqayisә üçün mәhsul әlavə edin,
vә Sizә lazim olan mәhsulu seçin

0
Sәbәtim

Bişirmə paneli

Bişirmə paneli

Mətbəxdə mərkəzi yeri haqlı olaraq plitə tutur. Lakin getdikcə daha çox tendensiya müşahidə olunur ki, klassik məişət texnikasının əvəzinə bişirmə paneli gəlir, və bu da mətbəx dəstinə asanlıqla quraşdırılır. Bişirmə panelinin nə olduğunu, necə işlədiyini və üstünlüklər haqqında daha ətraflı öyrənməyi sizə təklif edirik.


Bişirmə paneli: rahat və dəbli plitə əvəzi


1_1.jpg

Standart soba bir cihazda konforların və sobaların birləşdirilməsini nəzərdə tutur. Bu tip texnikanın quraşdırılması üçün mətbəxdə yer ayırmaq, funksional sorğulara cavab verən, interyer dizaynını pozmayan cihazı seçmək lazımdır.


Belə halda  bişirmə paneli ilə hər şey daha asan və daha rahatdır. Belə texnika quraşdırıla biləndir, deməli, onu istənilən və ya lazım olan yerdə quraşdırmaq olar. Həm boş yerə qənaət, həm də yemək bişirmək üçün böyük bir yer təmin edə bilir. Bundan əlavə, konforların və sobanın bölünməsi mətbəxin zonalanmasına kömək edir və artıq sobaya ehtiyac duyulmur (bu vəziyyətdə çox vaxt  elektrikli soba alternativdir).


Bu səbəbdən bişirmə panelini müstəqil edən ilk və vacib fərq məhz sərbəstlikdir. Lakin, istəkdən asılı olaraq, soba alıb pilətənin alt hissəsində yerləşdirmək olar. Hər kəsə yaxşı tanış olan effekt əmələ gələcək, lakin, funksional bağlama olmaycaq.


Bişirmə panellərinin növləri və onların xüsusiyyətləri


1_2.jpg

Cihazı mətbəxə quraşdırdıqdan sonra plitə masa dəzgahının bir hissəsinə çevrilir. Lakin, əsas detal içəridə gizlənir - istilik texnologiyasının prinsipi. Və əgər istifadəçi zahirən yalnız dizayn xüsusiyyətlərini və idarəetmə panelini müşahidə edirsə, "daxili" cihazın işləmə nüansları haqqında daha çox məlumat verə bilər. Üç növ plitələr var:


  • qaz;
  • elektrik;
  • induksiyalı.


Hər növlə daha yaxından tanış olmağı təklif edirik. Qaz sobasının işləməsi üçün evin və ya mənzilin qazlaşdırılması lazımdır. Bununla bağlı problem yoxdursa, texnikadan istifadə çətin olmayacaq. Konnektorun qoşma tutacaqları mavi yanacağın bir hissəsini buraxaraq xüsusi Ventil ilə bükülür.


Qazın alova çevrilməsi üçün - kibritdən, quraşdırılmış avtomatik kibrit, elektrik çaxmaqdan qığılcım almaq lazımdır. Müasir modellər piezo alovu ilə təchiz olunmuşdur, odur ki, yanacaq cərəyanı otaq boyunca yayılarkən uzun müddət kibriti yandırmaq lazım olmayacaq.


Elektrik sobası qaz bağlantısı tələb etmir. Konforların içərisində qızdırıcı elementlər qızdırmaq və lazımi temperatura nail olmaq üçün çıxış lazımdır. Dərəcə tələb olunan göstəriciyə çatdıqdan sonra istilik qablara ötürülə bilir. Bu anda bişirmə panelinin səthinin də qismən qızdırıldığını bilmək vacibdir.


İndüksiyalı plitə tamamilə fərqli bir iş prinsipinə malikdir. Sistem xüsusi bir qaydada təşkil olunur. Beləliklə, şüşə səthin altında bir elektrik sobasının elementlərindən fərqli olaraq öz-özünə isinməyən, elektromaqnit makaraları yerləşir, onlar isə qabın dibinə təsir edən sahə yaradılır. Və bu cür sobaların əsas xüsusiyyəti budur: elektromaqnit zərbələrinə həssas metaldan hazırlanmış xüsusi qazan və tavalar istifadə olunur.


Hər bir bişirmə panelinin işləmə prinsipini bilməklə, üç növü də bir-biri ilə müqayisə edə, əməliyyat zamanı üstünlükləri və mənfi cəhətləri müəyyənləşdirə bilərsiniz.


Beləliklə, qaz cihazı. Qeyd edilə bilən ilk şey analoqlarla müqayisədə daha yüksək qiymətədir. İstehsalçılar bu tendensiyanı gələcəkdə qənaət etməklə izah edirlər, çünki qaz kubu elektrikin kilovatından daha ucuzdur. Bundan əlavə, bu səthlər elektrik kabelini həddindən artıq yükləmədən silindrdən işləyə bilirlər. Belə bir modelin üstünlüklər:


  • kiçik qaz istehlakı, buna görə də, istifadə edərkən qənaət;
  • konforların gücü - qazda yeməklər bir neçə dəfə daha sürətli bişirilə bilər;
  • müxtəlif qablardan istifadə imkanı;
  • alov səviyyəsinin asan, hamar və sürətli tənzimlənməsi;
  • səthin dərhal oddan sonra tətbiqi (istilik gözləmək lazım deyil).


Mənfi cəhətlərdən - yanğın ehtimalı, konforların yanmasına məcburi nəzarət, otaqda xoşagəlməz bir qoxu, mətbəx qablarının altındakı hiss. Təhlükəsizlik texnikası üzrə bir çox hündür binalarda qazlaşdırma mümkün olmadığından sakinlər plitələrin alternativ variantlarını seçməli olurlar.


Müasir elektrik plitəsi vizual olaraq cəlbedici və şık görünür. Artıq istiləşməsini çox uzun müddət gözləmək məcburiyyətində qalan açıq isti spiral tapa bilməzsiniz. İsti hissə şüşə və ya keramika ilə örtülür - hər bir istifadəçi zövqünə və büdcəsinə uyğun material seçə bilər. Bu cür cihazların üstünlükləri nədir:


  • təhlükəsizlik — açıq yanğın tamamilə yoxdur;
  • sadəlik və müxtəsərlik;
  • imkanların genişləndirilməsi, məsələn, avtomatik proqramların mövcudluğu;
  • müdafiə funksiyaları.


Ancaq bir sıra xüsusiyyətlər də var. Böyük elektrik fakturaları ödəmək, cihazı bağlamadan əvvəl ayrı üç fazalı xətt quraşdırmaq, səthi daim yumaq və təmizləmək, eləcə də qabları yalnız mükəmməl düz diblə seçmək lazımdır.


İnduksiyalı plitə zahirən qaz sobasından daha çox elektrik sobasına bənzəyir. Onun əsas xüsusiyyəti -qızdırmanın və konforkanın soyudulmasının yüksək sürətidir. Amma belə bir cihazda yeməklər hazırlamaq üçün bütün yemək arsenalını əvəz etmək lazımdır.


Seçimi müəyyən edə bilməyən ev xanımlar üçün istehsalçılar kombinə edilmiş mətbəx plitələri yaradıblar. Onlarda həm qaz, həm də elektrik konforları vardır. Bu, evlərdə tez-tez işığı kəsilən və ya qazda fasiləsi olan sakinlər üçün ideal bir həlldir. Mavi yanacağın ehtiyat mənbəyi olan qaz balonu belə texnikaya qoşula bilər. Modellərin üstünlükləri:


  • konfor növünü seçmək imkanı;
  • yemək üçün ehtiyyat səthinin olması;
  • istənilən qab seçimi;
  • daha çox funksiya, məsələn, konforka-barbekü.


Bir sıra üstünlüklər yalnız birləşdirilmiş elektrik və qaz sobalarının dezavantajlarını azalda bilər.


Panelin ölçülərinin seçilməsi: əsas parametrlər


1_3.jpg

Düzbucaqlı formalı bişirmə paneli daha geniş yayılmışdır. İlk növbədə, bu onunla bağlıdır ki, mətbəxin dizaynına və masa ölçülərinə uyğunlaşdırmaq daha asandır. Ancaq çeşiddə daha qeyri-adi variantlara, məsələn, dairəvi və ya üçbucaq formasına rast gəlmək olar. Əksər hallarda mətbəxdə yerə qənaət seçimi meyarı olmadığından evdar qadınlar qeyri-standart formaya meyllidirlər.


Ancaq yer qıtlığı varsa və hər santimetr sayılırsa, alışdan əvvəl kiçik hesablamalar aparılmalıdır:


  • hazır yemək qabıları üçüb ən azı 30 sm ayırmaq;
  • 60-100 sm hazırlıq işləri üçün;
  • paneldən su çanağına qədər olan məsafəni hesablamaq (ən azı 40-60 sm varsa daha yaxşıdır).


Bütün rəqəmləri bir araya gətirərək, quraşdırılan plitə üçün optimal ölçülər əldə edə bilərsiniz. Bu göstərici ilk növbədə konforların sayına təsir göstərir. Beləliklə, əgər 30 sm-lik nəticə əldə etsəniz, yalnız 1 - və ya 2-konforlu texnika uyğun gələcək, 73 sm — 3 konforkaya qədər, 60-100 sm – 4 konforlu model tələb edir. Və məkan çox qalırsa, 5 və ya daha çox konforlarlu variantları nəzərdən keçirmək olar.


Praktik baxımdan konforların sayı da vacibdir. Ailə nə qədər böyükdürsə, bir o qədər çox ev alətlərindən istifadə etməli olunur. Konforların işinin xüsusiyyətləri:


  • bir - köməkçi istifadə üçün əlverişlidir;
  • iki - kiçik mətbəx və 1-2 nəfərlik bir ailə üçün əla bir seçim;
  • üç - eyni anda bir neçə yemək bişirməyə imkan verən, lakin mətbəx masasında yer azlığı yaradan bir format;
  • dörd kiçik və ya böyük bir ailəyə uyğun olan qızıl standart.


Beş və ya daha çox, hər iki yeməyi standart qablarda bişirməyə və qeyri-adi qablardan istifadə etməyə imkan verir (oval konforkalar sayəsində, bu cür modellərlə tez-tez əlavə olunur).


Panel materialı: hansını seçmək daha yaxşıdır?


Adətən dörd ən çox yayılmış materialdan birini seçmək lazımdır: paslanmayan polad, emal, şüşə keramika və möhkəm bərkidilmiş şüşə. Bu göstərici texnikanın xarici görünüşünün nə dərəcədə cəlbedici olacağını və bu və ya digər səthə necə qulluq etmək lazım olacağını müəyyən edir. Alış-verişdən əvvəl bütün "müsbət" və "mənfi"cəhətlər ölçülməlidir.


Polad səth çoxlarına tanışdır. Möhkəm və xarakterik bir parıltıya malikdir. Soba və və qaz plitələri modelləri üçün məhz bu material istehsalçılar tərəfindən seçilir. Lakin, barmaq izləri, maye ləkələri aydın şəkildə səthin üzərində görünür.


Mina materiallı seçimlər əsasən köhnəlmiş modellərə aiddir, lakin öz sadəliyi ilə əla göstərişlər verir. Başqa bir nüans: güclü zərbəsi zamanı səthin bütün bir hissəsi dərhal qopa bilər.


Şüşə keramika geniş seçimlidir. Elektrikli soba üçün daha çox istifadə olunur, bununla birlikdə qeyri-adi görünən şüşə altlıqlı qaz modellərdə də rast gəlmək mümkündür. Belə bir materialın əsas üstünlüyü ondan ibarətdir ki, istilik bütün ərazidə deyil, yalnız konforka olan hissəyə yayılır, buna görə yanma ehtimalı azalır.


Ancaq mənfi bir xüsusiyyət də var: şüşə səth asanlıqla zədələnir. Soyuq su ilə təmas şüşənin qırılmasına səbəb ola bilər. Əlavə olaraq aşındırıcı yuyucu vasitələrlə təmizlənməməli, tökülmüş mayelərdən (xüsusilə şirin) qorunmalıdır. Mövcud çatışmazlıqlara baxmayaraq, şüşə keramika plitələr istilik sürətinə və yüksək temperaturlarına görə qiymətləndirilir.


Zərbəyə davamlı şüşə daha az cəlbedici görünür, lakin keramikalı şüşədən fərqli olaraq belə incə deyil. Eyni zamanda, onu diqqətlə təmizləmək lazımdır.


Bişirmə panelinin idarə edilməsi: ən yaxşı variantı necə seçmək olar?


Hər bir modelin idarəetməyə kömək edən öz sistemi vardır. Bunlar həm döndürülməsi lazım olan qollar, həm də yüngül toxunuşun kifayət edəcəyi bir sensorlu paneli ola bilər.


Klassik tutacaq — uzun müddətdir tanınan cihazdır. Onların funksionallığı istilik tənzimlənməsindən, həmçinin plitənin açılması və söndürülməsindən ibarətdir. Müvafiq idarəetmə növü olan cihazı seçərkən, ilk növbədə, tutacaqların yerləşdirilməsinə diqqət yetirmək lazımdır. Onların konforlardan, eləcə də səthin isti sahələrindən uzaq olması vacibdir. Əks halda, tutacaqlarin ya əriməsi, ya da çox isti olması riski var.


Elektron panel bir az qeyri-adi olur: əvvəlcədən hər şey təlimatlara uyğun edilməlidir. Lakin, bu idarəetmə növü aşağıdakılara imkan verir:


  • konforu yandırıb söndürmək;
  • müəyyən temperaturda saxlamaq;
  • istilik vaxtını təyin etmək;
  • yeməkləri qaynadarkən gücünü azaltmaq;
  • ən çox istifadə olunan yemək rejimi saxlamaq;
  • konforun işlənilməsinin müəyyən bir vaxtda təxirə salmaq.


Cihazın uşaqlara qaşı kilidlənməsi də vacib amildir.


Bişirmə panelinin əlavə parametrləri


Texniki parametrlərə əlavə olaraq alış-verişdən əvvəl xarici və dizayn xüsusiyyətləri qiymətləndirilməlidir. Cihazlar müxtəlif rənglərdə, bir-birindən fərqli konfor düzümü ilə istehsal olunur. Konforlar müxtəlif formalarda ola bilər:


  • dairəvi;
  • ikili tac;
  • üçlü tac;
  • oval.


Birinci, hər kəsin alışdığı standart növdür. İstilik intensivliyi birbaşa konforun diametrindən asılıdır. "Tac" növü qabın qızdırmasının sürətini artırmağa kömək edən əlavə ayırıcı nəzərdə tutur. Başqa bir növü var — "alov olmadan". İstilik, əlbəttə ki, var, amma istifadəçi bunu görmür. Panel qida məhsullarının bişməsi üçün ideal olan temperaturu dəstəkləyir.


Elektrik cihazının alınması planlaşdırıldıqda, burada konforların təsnifatı yalnız forma və ölçüsü deyil, istilik üsulunu da əhatə edir. Satışda aşağıdakı variantları tapa bilərsiniz:


  • dəmir dairə - köhnəlmiş və tamamilə praktik olmayan, əvvəlcədən açılmalıdır, çünki istilənmək üçün vaxt lazımdır;
  • bant – istilənmək üçün 20 saniyəyə qədər lazım olan qızdırıcılar və kifayət qədər çox elektrik enerjisi;
  • halogen - parlaq, işıldayan, olduqca tez istilənir və istiliyi qablara yaxşı ötürür;
  • induksiya - qabın alt hissəsində hərəkət edən, şüşənin altında elektromaqnit sarğı olan modellər.


Daha müasir panellərin xeyrinə seçim yalnız genişləndirilmiş funksionallıq və şık dizaynla deyil, həm də elektrik fakturalarına qənaət etmək imkanı ilə bağlıdır.


Yekunlaşdırmaq üçün: hansı bişirmə paneli uyğundur?


Bütün təklifləri təhlil edərək, hər bir alıcı şəxsi ehtiyaclarına, zövqlərinə, ailə tərkibinə, istifadə intensivliyinə, mövcud mətbəx sahəsinə və təklif olunan funksiyalara uyğun bir cihaz seçməlidir. Rəng həllərini unutmaq lazım deyil, çünki panel mətbəxin, masanın və önlüyün mövcud dizaynının fonunda müsbət görünməlidir.


Tək yaşayan və ya çox kiçik mətbəxə sahib olan insanlar üçün ən yaxşı seçim 2 konforlu modellərdir. Qaz və ya elektrik-kommunikasiyalardan asılıdır. 3 nəfərdən ibarət olan ailələr üçün isə 4 konforlu bişirmə panelləri daha yaxşı uyğun gələcək.


Büdcə məhdud olduqda, halogen konforlu keramikalı şüşə plitələr əlverişlidir. Ancaq sobanın çox tez istiləşməsini və işığın ödənişlərinin böyüməməsini istəyirsinizsə, induksiyalı cihazlara diqqət yetirmək olar.


Elektrik və ya qaz fasilələrinin tez-tez müşahidə olunduğu evlərə ehtiyyat silindrinə qoşula bilən kombinə edilmiş modellər uyğun gələcək. Ən sadə versiyaya ehtiyac varsa əgər, dəmir konforlu minalı panel seçmək mümkündür.


Mətbəx sahəsi məhdud deyilsə və ev sahibi çox və tez-tez yemək bişirməyi planlaşdırırsa, böyük qabları qızdırmaq üçün əlavə yer olan 5-6 konforlu sobaları nəzərdən keçirmək olar.


Maxi.az internet mağazası: əlverişli qiymətə ən yaxşı plitələr


Deyək ki, seçim edilib və bişirmə paneli yaxın vaxtlarda alınacaqdır. Qənaət etmək və bir ticarət nöqtəsindən digərinə getməmək üçün maxi.az onlayn mağazanın saytına keçməlisiniz. Burada bişirmə panelinin məşhur istehsalçılarından ən yaxşı təkliflər toplanmışdır: Gorenje, Hotpoint Ariston, Bosch.


Hər bir alıcı öz zövqünə və büdcəsinə uyğun məişət texnikası seçə, modelləri öz aralarında müqayisə edə bilər. Əgər əlavə məsləhətə ehtiyac olarsa və ya bloqda cavab tapılmayan suallar yaranarsa, mağazanın menecerləri məmnuniyyətlə kömək edəcəklər.

Yuxarı